svadobne oznamenia online

Svadobné stolovanie

3.7.2014 by Tatiana

Svadba sa vám blíži a vy sa máte rozhodnúť, ako by mal vyzerať váš svadobný stôl. Je ťažké sa rozhodnúť. Dôležité je, či chcete mať stolovanie podľa pravidel, alebo sa skôr uchýlite k netradičnému stolovaniu. Použijete striebro a aj malé detaily, ktoré nikto nepozná, alebo to vezmete ako garden party, kde sú len otvorené stoly s riadom, ktorý potom jednoducho len zrecyklujete. To sú otázky, na ktoré si musíte vedieť odpovedať. A my sa vám pokúsime našim dnešným blogom pomôcť.

Vytvoriť vkusne a pekne prestretý stôl nie je vôbec jednoduché. Preto sa presvedčte, či na mieste, kde budete mať hostinu, sa v stolovaní  vyznajú. Ak nie, radšej si objednajte niekoho,  kto vie o etikete stolovania, a ovláda rôzne spôsoby výzdoby. 

Začneme teda od základu. Na stole by mal byť obrus. Farba by mala ladiť so zvyškom stolovania. Dôležité je, aby boli vyžehlené a čisté. To je určite základ prestierania. Čistota. Dnes je ťažké určiť, čo je moderné a čo nie. Na prestieranie sa dá použiť čokoľvek. Jedno je však sté, dávajte prednosť jednoduchým vzorom a nie príliš silným farbám. Nech vynikne menu, ktoré podávate. Na každej svadbe by nemalo chýbať veľa kvetov. Podotýkame, že určite len živých. A tu si dávajte veľký pozor na ich veľkosť. Nemali by byť veľmi objemné a už vôbec nie vysoké. Predsa len, hostia by radi na seba videli a aj sa medzi sebou porozprávali. Alebo ak už kvetiny, tak veľké a vysoké, v strede stola, tak sa dokážu hostia porozprávať Krásne vyniknú aj porozhadzované lupene kvietkov. Tak, ak vám zrovna odkvitajú ruže, sem s nimi. 

  A teraz  príbory.  Aj vy máte problém s tým množstvom lyžičiek, vidličiek a nožíkov? Myslím si, že asi každý zostane občas neisto pozerať na to, čo to   na tom stole je. U nás nie je zvykom navštevovať nóbl reštaurácie, ale ak ide o niečo tak nádherné, ako je svadba, určite chceme hlavne to najlepšie. A k tomu určite patrí aj správne stolovanie, s úplným menu. A tu sú naše pravidlá:

- Príbor je potrebné ukladať vedľa taniera smerom von

- Pri jedlách treba príbory brať z vonkajšej strany smerom k vnútornej           postupuje sa podľa poradia podávaných jedál

- Veľký príbor na hlavné jedlo bude ležať najbližšie k tanieru

- Na pravo od tanierov leží ostrím dovnútra obrátený nôž na hlavné jedlo, vedľa veľká lyžica a na pravo od lyžice dezertný nôž na predjedlo

- Veľká vidlička leží na ľavo od taniera a vľavo od nej dezertná vidlička na predjedlo

- Zložený papierový obrúsok alebo stočený obrúsok z textílie nasleduje vľavo

- Pri podávaní chleba s maslom, od vidličiek vľavo umiestníme malý tanierik na pečivo, na ktorý ostrím von položíme dezertný nôž, alebo nôž na maslo. Doľava teda smeruje ostrie všetkých nožov

- Pri predjedlách, ktoré sa nekrájajú ( napríklad vajcia, hašé, kaviár.. ) priložíme len dezertnú vidličku

- V prípade, že sa budú podávať morské špeciality, na mieste dezertného príboru má ležať špeciálny príbor ( napríklad na ryby, kraby … )

- Misku so šalátom alebo kompótovú misku kladieme od taniera vľavo nad príbory

- Nad taniermi hore leží vodorovne nad sebou príbor na desert, alebo múčnik. Vidlička obrátená doprava leží nad lyžičkou obrátenou doľava

- Od taniera napravo nad príbormi ukladáme poháre. Nad veľký nôž položíme pohár, ktorý sa použije ako prvý. Ďalšie poháre môžeme zoskupiť nad ním alebo z nich vytvoriť šikmý rad, smerujúci hore doprava v takom poradí, v akom sa budú podávať nápoje, závisí to však aj od toho, koľko máme miesta

- Ostatné predmety potrebné pri stolovaní kladieme do stredu stola, ako napríklad koreničky, alebo nádobky s rôznymi dochucovadlami, košík s pečivom, misy s ovocím, torty...

- Obrúsky z papiera, alebo z textílií, poskladané do rôznych tvarov, môžeme položiť okrem iného aj na taniere.

- Menovky sa zvyčajne kladú na tanier,  alebo nad tanier

- V prípade, že disponujeme dostatočným miestom na stole, dekoráciu môžeme doplniť aj o čerstvé kvety

- Ako doplnky môžu slúžiť aj svietniky, ktoré vytvoria príjemnú atmosféru

           Stôl by však nemal byť preplnený

A nezabudnite, vždy platí, ak máme k dispozíciji tie najkvalitnejšie materiály, ako je striebro, kryštál a porcelán, treba to využiť. Pretože nič nedodá krásnej svadobnej výzdobe väčší „šmrnc“, ako krásny príbor a kvalitné prestieranie. A ešte malá rada na koniec,  ohľadne obrúskov. Ak máme obrúsky papierové,  po použití ich dáme na tanier. Väčšia tragédia však prichádza vtedy, ak máme na stole krásne látkové obrúsky. V žiadnom prípade si ho nedávame pod bradu, za golier, ale ak chceme zapôsobiť, elegantne si ho rozprestrieme a dáme na nohy. V tých najlepších reštauráciách vám ho na nohy dá obsluha. To len aby ste sa nezľakli, ak to obsluha urobí. Používame ho len v prípade, ak to naozaj potrebujeme a po dojedení ho poskladáme a položíme na stôl. Prajeme vám krásnu svadbu a hlavne,  dobrú chuť.