Svadobné Oznámenia Svadba -
Svadba

AKO ZOSTAVIŤ SVADOBNÉ MENU TAK, ABY SI KAŽDÝ NAŠIEL TO SVOJE?

By 7. júna 2023 No Comments

Svadobné oznámenia sú dôležité ale ako na svadobné menu? Svadobné menu je jednou z dôležitých častí na prípravu skvelej svadby. Určite to poznáte, „sto ľudí, sto chutí“, niekto neľúbi toto, inému nechutí zase toto. Preto musíte rozmýšľať, ako správne zostaviť svadobné menu, aby bol každý spokojný.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Správna svadba a svadobné menu sa nezaobíde bez alkoholu. Alkohol je však jednou z najdrahších položiek, preto si naň pripravte značnú časť rozpočtu. Dnes skoro každá dobrá reštaurácia súhlasí s tým, aby ste si priniesli vlastný alkohol  čo na jednu stranu zníži vaše náklady, avšak na druhú stranu musíte platiť takzvané „štupľovné“. To znamená, že za jednu fľašu vášho alkoholu zaplatíte reštaurácii poplatok, ktorý sa pohybuje v rozhraní 5 až 10 eur. Môžete si alkohol kúpiť aj priamo v reštaurácii, ale určite bude za vyššiu cenu ako v obchode. Preto je celkom fajn prepočítať si, čo sa vám viac oplatí. Na svadbe by nemalo chýbať biele a červené víno. Veľmi moderná je možnosť mať vlastného barmana, ktorý bude pripravovať rôzne alkoholické a nealkoholické miešané drinky. Ak máte svadobných hostí, ktorí ľúbia pivo, je tiež skvelý nápad zaobstarať čapované pivo či cider. Citronáda či sóda je veľmi dôležitá. Pre deti je však fajn zaobstarať buď domáce limonády alebo džús. Nesmieme zabudnúť na kávu či čaj. Kvalitná káva, nakopne energiou každého jedného hosťa na celý večer.

Tradičné 3-chodové menu

Tradičné svadobné menu pozostáva z troch častí – večera alebo obed, občerstvenie zvyčajne formou švédskych stolov a popolnočné jedlo. Ak máte obrad v skorších hodinách, môžete zaobstarať pre svadobčanov chlebíčky, malé bagetky, koláčiky či iný mini snack. Neodporúčame objednávať veľa jedla, pretože každý hosť sa teší na svadobné menu po svadbe. Myslite však na prípitok. Ten pozostáva väčšinou zo šampanského či cinzana.

 

SVADOBNÁ VEČERA (OBED)

Je hlavným a zároveň najväčším jedlom, ktoré sa podáva na začiatku slávnosti hneď po obrade. Pozostáva zvyčajne z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu. Ako predjedlo môžete servírovať niečo ľahké.

Polievka, ktorú majú určite všetci radi, je jednoznačne vývar. Takou tou klasikou, ktorá nikdy neomrzí je slepačí vývar, no skvelý je aj hovädzí. Ak chcete experimentovať, môžete siahnuť aj po vývare z bažanta. Záleží to aj od vášho rozpočtu, no slepačí vývar nikdy nesklame.

Hlavné jedlo, na to sa tešia asi všetci svadobní hostia, preto ho treba zostaviť tak, aby ho každý zjedol a našiel si v ňom to svoje. Najlepšie riešenie je asi zvoliť si dva druhy mäsa. Bravčové a k nemu buď kuracie či morčacie. Buď bude všetko mäso na tanieri na prírodno alebo urobíte klasiku, jedno vyprážané a druhé na prírodno. Nezabudnite na to, že ak si zvolíte mäso na prírodno, treba k nemu zvoliť aj omáčku. Tú si zvolíte klasickú pre všetkých alebo ak viete, že napríklad niekto z vašich hostí neľúbi hríby a vy chcete hríbovú omáčku objednajte dve. Buď sa obsluha spýta, kto pri stole chce akú omáčku, alebo to popredu nahlásite personálu. Čo sa týka prílohy, určite zvoľte zemiaky v akejkoľvek forme alebo dajte na pol ryžu a zemiaky.

Dezert. Verte mi, na svadbe budete mať určite toľko zákuskov a svadobnú tortu, že dezert riešiť nemusíte. Tak isto sa na tom dá krásne ušetriť. Po večeri, prvom tanci a tanečnom kole môžete rozkrájať svadobnú tortu, ktorá môže slúžiť ako dezert. Sladké veci by sme odporúčali zakomponovať do Candy baru, kde si môže hocikto vziať čo chce a kedy chce. Veľmi obľúbená je čokoládová fontána s ovocím či rôzne nezvyčajné koláčiky a v letných dňoch aj zmrzlina.

OBČERSTVENIE (ŠVÉDSKE STOLY)

Podáva sa zvyčajne niekedy počas programu. Presný čas závisí samozrejme od toho, na kedy máte naplánovanú večeru. Ak ste mali napríklad večeru o 18-tej, občerstvenie môžete začať servírovať o 21-tej.

Švédske stoly bývajú vyložené až do konca svadby, prípadne sa na ne niečo dokladá, ak je to potrebné a vaši svadobčania si môžu vybrať z rôznych jedál na čo len majú chuť. Je fajn hosťom ponúknuť klasiku ako rezne a niečo na prírodno. Potom je super do švédskych stolov zakomponovať cestoviny s omáčkou, niečo na šťave (napríklad divinové ragú), prílohy ako zemiaky, ryža, knedľa a niečo tradičné či nezvyčajné. Bryndzové halušky, pirohy, lokše s kačkou, či obľúbený majonézový šalát, no ak máte so svojim pánom manželom obľúbené jedlo, pokojne si ho do svadby zakomponujte. Možno ste práve vy milovníkom pizze, suši či burgrov. Všetko záleží však aj od vášho rozpočtu a od toho, čo vám daná reštaurácia alebo catering ponúka. Súčasťou tohto občerstvenia bývajú zvyčajne syry, salámy, nátierky, zeleninové šaláty a ovocie. Tak, aby si každý niečo našiel.

POPOLNOČNÉ JEDLO

Posledným teplým jedlom, ktoré je podávané po polnoci. Môže to byť napríklad guláš alebo kapustnica. My odporúčame kapustnicu, ktorej kyslá chuť padne vhod hlavne hosťom, ktorí vypili veľa alkoholu ;).

Deti, vegetariáni a hostia s intoleranciou lepku či mlieka

Určite poznáte svojich svadobných hostí, a tak viete, koľko máte v zozname detí, vegetariánov či bezlepkáčov. Na jednotlivé stravovacie obmedzenia treba myslieť dopredu a zakomponovať ich do svadobného menu. Je milé myslieť na jednotlivé stravovacie obmedzenia a svadobní hostia to určite ocenia. Stačí sa spýtať na varianty pre týchto hostí a určite vám kuchári vyjdú v ústrety.  Budú variť bezlepkovo, bezlaktózovo alebo pre vegetariánov pripravia jedlo zvlášť. To môže byť napríklad grilovaný kozí syr s listovým šalátom alebo tekvicové rizoto so špenátom. Určite je veľa variant. K jedlám na švédskych stoloch stačí doplniť malé menovky, či je dané jedlo bez lepku či mliekam aby hostia vedeli.

Detské menu býva odlišné v množstve gramáže, prípadne môže byť aj úplne rozdielne od svadobného menu pre dospelých hostí. Tu je asi najlepšie zvoliť kuracie rezne so zemiakovou kašou alebo opekanými zemiakmi a zeleninku alebo nejaké cestoviny s rajčinovou omáčkou a bazalkov.

Svadobný blog