Svadobné hostiny a odevy kedysi - Svadobné oznámenia - LarisDesign
0
Svadba

Svadobné hostiny a odevy kedysi

By 8. mája 2013 No Comments

Svadobné hostiny a odevy kedysi

Svadobné oznámenia už máte? Alebo sa ešte rozhodujete? Pokiaľ áno, radi vám pomôžeme s výberom svabobných oznámení a pozvánok. Online svadobné oznámenia a tlač v LarisDesign. A teraz už želáme príjemné čítanie.

 Pred nedávnom mi kamarátka podarovala časopis Pamiatky a múzeá. Na moje počudovanie som v ňom objavila niekoľko desiatok stránok, ktoré boli venované svadbe a jej histórii, ktorá sa začala písať už v 16. storočí. Neuveríte, ale množstvo informácií som čítala po prvý krát a veľmi ma zaujali. Dokonca si viem predstaviť, že by sa viacero nápadov dalo použiť aj v dnešnej dobe, veď „retro veci“ sú momentálne veľmi IN.

            Svadobnému odevu nevesty sa tak ako aj dnes, aj kedysi prikladal osobitný význam. Dávnym znakom nevesty a jej panenstva bol veniec, prezývaný aj corona. Veniec býval zo vždy zelených rastlín a zeleň ako táka bola aj znakom panenstva. Od 19. storočia sa znakom panenstva stal závoj, ktorý na Slovensku patril dlho len k prejavom šľachty a meštianstva. V tomto storočí sa do postavenia hlavného znaku dostáva aj biela farba, ktorá je znakom nevesty do dnešnej doby.

            Ženích býval označený pierkom, ktoré však nebolo znakom jeho panictva. Mával ho aj vdovec pri opätovnej ženbe. Aj ostatní mužskí účastníci svadby mali pierka, ktoré označovali ich osobitný obradný status. Svadobní funkcionári – svat, starejší, družba, mali pierka výraznejšie, pričom mali aj ďalšie znaky – zdobené palice a ručníky. Svadobný odev, ako aj všetky spomínané znakové predmety slúžili na zvýraznenie výnimočnosti svadobného diania.

            Snahy o výnimočnosť sa vo výraznej miere prejavovali i pri svadobnej hostine. Ponúkané pohostenie bolo prejavom uctenia si svadobných hostí a spoločné jedenie bolo tiež znakom potvrdzujúcim spríbuznenie rodín. Predovšetkým však bolo príležitosťou na prejavenie spoločenskej prestíže a reprezentácie svadobných rodín. Uskutočňovalo sa to prostredníctvom kvantity a kvality jedál, nápojov či koláčov. Tradičným svadobným jedlom bola hydina a kaša, ktorá bola súčasťou svadobného menu všetkých spoločenských vrstiev, no najdlhšie sa zachovala v roľníckom prostredí. Na šľachtických hostinách sa ponúkali i iné mäsá a u tých najbohatších dokonca aj torty J

            Spomínané riadky nám dokazujú, že je naozaj už dnes množstvo vecí inak, no stále v nich vieme nájsť aj znaky, ktoré sú používané dodnes a v podstate je len na nás, aby nezanikli úplne. Takže milé nevesty, prestaňte sa trápiť svadobným účesom a dajte si do vlasov krásny veniec a brušká svadobčanov sa nebojte naplniť pečeným kuriatkom so zemiakovou kašou J

P.S.: Torty môžu byť kľudne aj dve!

Svadobný blog